top of page

Tehnika oblikovanja nakita granulacija - svetloba, ki prihaja z vzhoda

Od vseh tehnik starodavnih zlatarskih mojstrov, se je med tehnikami oblikovanja nakita izkazalo, da je granulacijo najtežje poustvariti.


KAJ JE TEHNIKA OBLIKOVANJA NAKITA GRANULACIJA?

V svetu nakitu je granulacija zlatarska tehnika, pri kateri se z drobnimi zrnci ali majhnimi kroglicami plemenitih kovin, imenovanimi granule, okrasi določen kos nakita. To je zelo učinkovit način za dodajanje teksture dizajnu in verjetno najbolj skrivnostna in fascinantna starodavna tehnika oblikovanja nakita.



Čeprav so nekateri najbolj spektakularni primeri granulacije stari na tisoče let, ostaja skrivnost, kako so starodavni zlatarski mojstri dosegli svoj uspeh.


ZGODOVINA GRANULACIJE


Najstarejši primer granulacije sega v leto 2500 pr. n. št. in je bil odkrit med letoma 1922 in 1934. Odkritje je bilo najdeno v kraljevi grobnici kraljice Pu-Abi v Uru, mestu v Sumerju v Mezopotamiji (danes Irak) in verjamejo, da se je tehnika sumerskih zlatarjev iz Ura razširila v zahodno Azijo in še mnogo dlje.

tehnika_granulacije

Tehnika oblikovanja nakita granulacija je izginila okoli leta 1200 pr. n. št., novo življenje pa je dobila med grškimi kolonizacijami. Čeprav so morda Sumerci prvi uporabili granulacijo, so Etruščani tisti, ki so resnično razvili možnosti tehnike.



Pot granulacije iz Mezopotamije na zahod so poimenovali SVETLOBA, KI PRIHAJA Z VZHODA.




TEHNIKA GRANULACIJE


Ta tehnika je v svetu nakita znana kot težka in skrivnostna. Tako zelo, da so stari Grki majhnim otrokom dajali zrnca zaradi izjemne potrpežljivosti in skoraj popolnega vida, potrebnega za spajanje vsakega zrnca na osnovo plemenite kovine.


Obstajajo tri osnovne tehnike, ki se lahko uporabljajo za spajanje granul na določen kos nakita in pri vsaki tehniki se postopek začne z izdelavo samih granul. Granule so običajno izdelane iz istega materiala kot osnova, na katero bodo pritrjene. Granulacija se lahko uporablja za vse vrste nakita, kot so prstani, poročni prstani, obeski, ogrlice itd...


prstani_s_starodavno_tehniko_granulacijo_z_različnimi_dragimi_kamni

KAKO TO NAREDIM


V svojem Ateljeju sem to tehniko posodobila na svoj način. Uporabljam različne materiale, saj rada kombiniram različne barve plemenitih kovin. Granulacija je popolna tehnika za okraševanje nakita, poleg tega pa širina možnosti, ki jih ta tehnika ponuja, izdelku vedno doda ljubkost in milino.




Ne uporabljam tipične pravilne granulacije. Za vsako granulo posebej pripravim material, ga z ognjem oblikujem v eno granulo in jo spojim z osnovo določenega izdelka. Zato niti ena granula ni enaka drugi in vsaka je edinstvena.


elegantni_prstan_in_uhani_edinstvenega dizajna

Moji dizajni so polni kontrastov tako v idejni zasnovi kot v izbiri tehnik. Prav zato to starodavno tehniko kombiniram s sodobnimi dizajni nakita. Ne glede na to, ali iščeš nakit za posebne priložnosti ali za vsakodnevno uporabo, bo granulacija tvojemu nakitu dodala edinstvenost in ljubkost.



Elegantna granulacija odmeva skozi stoletja, čudovita in skrivnostna kot vedno. Kot je nekoč rekel mojster granulacije: "Če bi bila granulacija tako enostavna zadeva, da bi lahko vsak z lahkoto spojil granule na površino, bi bila tehnika nič drugega kot nesmiselna igra!"




bottom of page