top of page

Retikulacija - tehnika ročne izdelave čudovitih organskih oblik sodobnega nakita

Obstaja na milijone tehnik ročne izdelave sodobnega nakita po vsem svetu, a komaj katera je tako eksperimentalna, kot je retikulacija sama.


KAJ JE RETIKULACIJA

Retikulacija je zelo mlada tehnika ročnega oblikovanja nakita in je povsem eksperimentalne narave. Kaj to pomeni? To pomeni, da niti dva kosa nakita, ustvarjena z njo, nista enaka.


Retikulacija je pravzaprav dekorativna tehnika površinske obdelave, s katero dosežemo naključno zgibanje materiala pri določeni temperaturi ognja. To je postopek doseganja teksturirane površine na kovini, sestavljene iz valov in grebenov, ki nastanejo z nadzorovano toploto.


reticulation ring technique of modern jewelry

V poznem 19. stoletju so ga kot dekorativno tehniko uporabljali ruski zlatarji, kot je Faberge, kjer so postopek poimenovali samorodok, kar pomeni "rojen sam od sebe". Vse oblike, izdelane po principu retikulacije, so edinstvene in neponovljive. Lahko se uporablja na prstanih, obeskih, ogrlicah, zapestnicah itd. Tudi nebo ni meja pri njenem raziskovanju.KAKO SEM JO ODKRILA JAZ

Izdelovala sem par poročnih prstanov, ki bi morali imeti gladko površino. Malo se mi je mudilo, zato sem uporabila močnejši ogenj.

lara podvrsic doing reticulation technique with a fire

Med spajanjem se je površina v sekundi nagubala. Bila sem popolnoma navdušena nad svojim novim odkritjem in takoj sem se zaljubila v organski videz nakita. Žal samega učinka več kot pol leta nisem mogla ponoviti. Raziskovala sem, kaj bi to lahko bilo, in iskala odgovore pri zlatarjih, ki te tehnike niso poznali in so jo videli predvsem kot uničen material. Kasneje sem odkrila, da je to gubanje materiala tehnika, imenovana retikulacija.
ČUDOVITE ORGANSKE OBLIKE ROČNO IZDELANEGA MODERNEGA NAKITA

Meni je najlepše pri tej tehniki naraven videz kovine po obdelavi z njo. Sodoben nakit, oblikovan z retikulacijo ima organski videz, v katerem se na popolnoma edinstven način zlivajo najrazličnejše oblike. Res je, da retikulacija zahteva veliko časa, natančnosti in priprav, a se vsekakor splača, saj je polna presenečenj od samega začetka do konca. Hkrati je vsestranska tehnika, ki je primerna tako za unikatne poročne prstane, zaročne prstane in ves ostali nakit.
Večina nakita, ki ga oblikujem, se zgleduje po tej tehniki. Pri nekaterih izvedbah predstavlja osrednjo obdelavo materiala, pri drugih pa le osnovo za nadaljnjo ročno izdelavo.


Tukaj si lahko ogledaš tudi video predstavitev tehnike.
Comments


bottom of page