top of page

Moja zgodba oblikovanja nakita

Od nekdaj me je privlačilo področje umetnosti in obrti, predvsem področje ročno izdelanega nakita. Že od malega sem vedno nekaj ustvarjala in oblikovala, iz kakršnega koli materiala, ki mi je prišel pod roke.

Obenem me je pritegnilo tudi, kako lahko ljudje neverbalno izražamo svoje občutke in čustva, ne glede na medij izražanja – to sem raziskovala skozi glasbo in ples.Lara_Podvrsic_creating_handcrafted_jewelry


Svet oblikovanja nakita


Najprej sem se šolala za glasbenico, a me je pot zanesla drugam. Moj stric je bil klasičen zlatar, a takrat nisem imela stika z nakitom iz plemenitih kovin. Klasično zlatarno sem preuredila v unikaten zlatarski atelje, kjer sodoben unikaten nakit izdelujem izključno ročno. Na svoji oblikovalski poti sem v ateljeju veliko raziskovala, brala in eksperimentirala s samim materialom. Spoznavala sem omejitve materiala, kako se do njega obnašati in kakšne so njegove neizkoriščene možnosti. Iskala sem način, kako iz tega materiala na najbolj preprost, logičen in naraven način ustvariti idejno zasnovo.


Moj mentor je bil oblikovalec nakita Žare Ognjenović, ki mi je ves čas dajal spodbudo in moč za raziskovanje svojih poti. »Lara, saj veš. Moraš hoditi po divjih poteh, samo te so lahko tvoje,« mi je ponavljal vedno znova.Od kje prihaja inspiracija


Navdih je vseprisoten, lahko celo rečem, da je moj način življenja. Navdihujejo me ljudje, ki jih srečujem v življenju, njihove zgodbe in razmišljanja, a največji navdih sem sama sebi.


lara_podvršič_with_a_lady_trying_unique_jewelry

Tako kot opazujem in poslušam druge ljudi, opazujem in poslušam tudi svoje misli. V mislih lahko najdem vzorce ali sisteme, ki jih nato spremenim v unikatne kose ročno izdelanega nakita. Lahko bi rekla, da me navdihuje dojemanje življenja samega, pa naj bo to moje ali od kogarkoli drugega.

Unikaten nakit izpod mojih rok


Moj nakit nastaja izključno ročno, z ognjem in drobnim orodjem. Z drugimi besedami: od prve podobe izdelka v mislih, do priprave materiala, valjanja, izdelave osnovne oblike, priprave pozicij za ustrezne kamne, obdelave z ognjem do piljenja, brušenja, vkovanja kamnov in poliranja končnega izdelka.


Koncept mojega oblikovanja

Koncept mojega oblikovanja je kontrast, ki je vedno prisoten: od izbire starodavne tehnike v kombinaciji z moderno, kombiniranja različnih barv kovin, surovega videza retikulirane kovine, ki spominja na kamnino, do natančno oblikovanih nežnih oblivov. Šele ko sprejmem vsa svoja nasprotja in jih zaživim, jih razblinim - to tudi ponazarja moj nakit.

Raziskovanje kreativne prostranosti


Ko me vprašajo, kdo sem in ali se imam bolj za umetnico ali za obrtnico, rečem, da sem vse in nič. V etiketah se nikoli nisem prepoznala in se z njimi dobro počutila. Prej kot občutek varnosti in znanega, vnaprej določene družbene »identitete« v meni ustvarjajo spone in zavore, ki me le omejujejo, namesto da bi mi odprle vrata kreativne prostranosti.

Kommentare


bottom of page